Trials In Life

February 19, 2010 1 comment

In Sunan ai-Tirmidhi it is narated from Jaabir, and in Mu’jam at-Tabaraani it is narated from Jabir, and in Mu’jam at-Tabaraani it is narrated with a hasan isnaad from Ibn ‘Abbas, that the Messenger of Allah (swt) said,

The people who were safe (in this world) will wish, on the Day of Resurrection, that their skins would have been torn with iron combs, when they see the reward of the people who suffered trials.

From The Day of Resurrection (Islamic Creed Volume 5), page 287.

Advertisements
Categories: Favorite Ayat or Hadith Tags:

The last third of the night

February 19, 2010 2 comments

The Messenger of Allah said :

Allah descends each night to the nearest Heaven when only last third of the night remains, and say :

Is anyone praying that I may answer him?

Is anyone seeking forgiveness, that I may forgive him?

Is anyone asking that I may give to him?

and this continue until dawn. (Tirmidhi)

Puasa Hari Asyura 9 & 10 Muharram

December 18, 2009 3 comments

InsyaAllah sekarang kita telah menjejaki tahun Hijrah yang baru 1431. Pahala watch ! Berpuasa pada 9 & 10 Muharram yang jatuhnya pada 26 & 27 Disember 2009.

عن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم صام يوم عاشوراء وأمر بصيامه. مُتَّفّقٌ عَلَيهِ

Daripada Ibn Abbas r.a.:“Bahawa Rasulullah s.a.w. berpuasa pada hari ‘asyura dan memerintahkan agar berpuasa padanya”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim dalam sahih mereka).

Ganjarannya :-

عن أبي قتادة رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم سئل عن صيام يوم عاشوراء فقال: ((يكفر السنة الماضية)) رَوَاهُ مُسلِمٌ

Daripada Abu Qatadah r.a. : bahawa Rasulullah s.a.w ditanya tentang puasa hari ‘asyura. Baginda menjawab, “(Puasa tersebut) Menghapuskan dosa satu tahun yang lalu”. (Riwayat Muslim)

Kenapa berpuasa 9 & 10 Muharram?

عن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُما قال، قال رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم: ((لئن بقيت إلى قابل لأصومن التاسع)) رَوَاهُ مُسلِمٌ

Daripada Ibn Abbas r.a. beliau berkata: “Rasulullah s.a.w bersabda, “Sekiranya aku masih hidup sampai tahun depan, maka aku akan berpuasa pada (hari) kesembilan” (Riwayat. Muslim).

Kenapa kita berpuasa di Hari Asyura?

Ibn ‘Abbas meriwayatkan yang bermaksud: “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: “Apakah ini?”. Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa”. Lalu Baginda SAW bersabda: “Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu,” maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)

Soalan jawab tentang Hari Asyura (English)

  1. Galakan berpuasa pada hari ke 9 Muharram.
  2. Ganjaran Puasa Asyura.

Things you can do with your kids.

  1. Bacakan kisah Nabi Musa.
  2. Make easy easy quiz for them to answer about Nabi Musa.
  3. Kasi hadiah lah for the effort to answer the quiz. (This is what the mualimahs do for us. Bila ada pertandingan and students participate dia kasi hadiah for the participation. Ala hadiah 2 riyal aje pun sometimes but we were so happy ! Macam budak-budak :D)

Below is a very good animation tentang kisah Nabi Musa. Dalam bahasa arab tetapi ada subtitle in english. Mak budak pun terpesona tengok.

Put a reminder on your blog. Semoga ramai yang turut berpuasa. Feel free to use the sticky note on your blog.

Doa untuk yang ditinggalkan ketika bermusafir

December 16, 2009 4 comments

Kali ini mualimah bercerita tentang doa bila kita bermusafir tak kiralah lama atau sekejap. Oh teringat nak luahkan apa yang terlintas di fikiran. Kita selalu dengar orang cakap ‘Islam is the way of life.’ Dalam hati saya pun kata yes betul itulah sepatutnya. Since saya belajar di sekolah ni, saya nampak sendiri Islam is the way of life untuk mualimah2 ini. Doa dan zikir tak lekang dari bibir mereka. Sementara tunggu kami nak habis salin kat whiteboard, mulut2 mereka terkumat-kamit. Tanya apa saja doa mereka tau. Saya kagum sangat ! Dan malu pun juga sebab Islam is the way of life saya dulu limited sangat. Sekadar sembahyang dan puasa aje tak cukup nak mengaku Islam is the way of life saya fikir sendiri.

Sambung balik cerita, doa ni kita amalkan bila kita nak musafir, nak pergi sekolah ke, nak pergi kedai ke, bila-bila sahajalah. Kadang2 kita pergi kedai tinggal anak sekejap. Kadang2 kita balik kampung tinggal rumah kan. Dalam doa ini, kita memohon pada Allah untuk menjaga apa yang kita left behind. Kerana siapalah pemegang amanah yang terbesar jika tidak Allah subhanahu wa ta’ala.

Tadi juga mualimah bercerita tentang kisah di mana ada 2 rumah, rumah atas dan rumah bawah. Kat sini kita panggil villa. Kalau kat Malaysia kira macam townhouse la. Kat sini pagarnya kan tinggi2 jadi orang sebelah rumah memang tak nampak la rumah sebelah. Jadi, pencuri masuk dan merompak rumah atas. Tapi rumah bawah tak bersentuh sedangkan masa tu dua2 rumah takde orang. Bila ditanya tuan rumah yang tak kena rompak tu bercerita mungkin sebab dia mengamalkan doa tu.

Tak sabar nak balik Malaysia baca doa ni untuk rumah yang nak kena tinggal 😀

أَسْتَـوْدِعُكُـمُ اللَّهَ الَّذي لا تَضِـيعُ وَدائِعُـهُ

I leave you in the care of Allah , as nothing is lost that is in His care.

Reference: Ahmad 2/403, Ibn Majah 2/943. See also Al-Albani, Sahih Ibn Majah 2/133.

Categories: Doa Tags: , ,

Ganjaran Berpuasa

December 16, 2009 2 comments

Hari ini di sekolah semasa kelas bahasa Arab kami membaca satu comprehension yang berkisar tentang seorang pemuda yang berpuasa di hari yang sangat panas di tanah Arab ini demi meraih ganjaran dari Allah subhanahu wa ta’ala. Mualimah kemudian telah berkongsi satu hadis tentang ganjaran berpuasa.

Abu Said Al-Khudri R.A berkata: Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ صَامَ يَوْمًا فِي سَبِيلِ اللهِ بَعَّدَ اللهُ وَجْهَهُ عَنْ النَّارِ سَبْعِينَ خَرِيفًا )) رواه البخاري))

Maksudnya: “Sesiapa yang berpuasa satu hari pada jalan Allah, nescaya Allah SWT menjauhkan mukanya dari api neraka selama 70 tahun”.
[Sahih Al-Bukhari no: 2840]
Subhanallah. Besarnya ganjaran. Jadi marilah kita melatih diri untuk mengamalkan puasa sunat. Semoga ia dapat menjauhkan kita dari api neraka. InsyaAllah.
Categories: Hadis Tags: